Párizs

 
 

Fontos információk

Megállók

Párizs Franciaország fővárosa, és egyben legnagyobb városa is. London után az Európai Unió legnépesebb városának számít. Kiemelt gazdasági és kulturális szerepet tölt be. A világ negyedik legbefolyásosabb városának tekintik a politikára, oktatásra, szórakozásra, divatra, tudományokra és művészetekre kifejtett hatása miatt.

Vásároljon kedvezményes menetjegyet Párizsba

Kosárba

Párizs 508-ban vált birodalmi központtá. A város történelmének egyik meghatározó eseménye II. Fülöp Ágost koronázása volt. A király erődítményt építtetett, a Louvre-t, és 1215-ben megalakult a Sorbonne, a legkorábbi egyetem. XIV. Lajos - a Napkirály - udvartartásával 1687-ben költözött át a Versailles-i kastélyba.

Párizs egyik legismertebb műemléke a XIII.században épült Notre-Dame székesegyház. Victor Hugo első nagyobb lélegzetű regénye A párizsi Notre-Dame, amely hatalmas sikert élt meg, ezért hamarosan további európai nyelveken is megjelent.

A Le Triangle D’Or vagy a párizsi arany háromszög a párizsi bevásárlás mekkája, három bevásárlóutca határolja - az Avenue des Champs-Elysées, Avenue George V. és az Avenue Montaigne. Ez utóbbi elit márkáknak ad otthont mint a Chanel, Dior, Louis Vuiton, Prada vagy a Gucci.

Párizsban kétszer rendeztek nyári olimpiai játékokat: 1900-ban és 1924-ben. Párizsból indult a Dakar rally első versenye (a korábbi Paris-Dakar Rally) 1979-ben. A Paris Saint-German FC a főváros 1970-ben alapított labdarúgó egyesülete, amely nem csak Párizs, de Franciaország egyik legmeghatározóbb, legismertebb focicsapata is.

A város a Szajna folyó ívéhez épült, és így két részre osztja. A Párizsi-medence közepén fekszik, amely az észak-franciaországi síkság, gazdag mezőgazdasági terület magját képezi.

Járat keresése